Wednesday, September 14, 2011

Merenung Alam CiptaanMu Ya Rabbi

Di suatu petang yang mendamaikan, ku lihat burung berterbangan riang di angkasa raya, sebelum kembali ke sarang apabila senja melabuhkan tirai nya. Daku melihatnya dengan penuh ketakjuban. Maha suci Allah yang menjadikan setiap makhluk di muka bumi ini dengan bermacam bentuk dan rupa dan mempunyai manfaat nya yang tersendiri samada kita ketahui ataupun tidak ketahui.

Betapa hebatnya ciptaan Allah di alam maya ini. Ku tunduk syukur dan akur dengan kekuasaanNya yang meliputi segala-galanya. Betapa kerdil nya diri ini dibandingkan seluruh ciptaan Allah yang lainnya namun ku syukuri segala kurniaan Nya terhadap diriku ini yang tiada upaya sedikit pun tanpa pertolongan dariNya Tuhan Yang Maha Esa.

Ayuh duhai sahabatku, renungilah alam ciptaan Tuhan yang penuh ketakjuban ini. Kerana di sebalik keindahan nya itu tersirat suatu rahsia yang maha hebat. Maha suci Allah yang tidak menjadikan segala ciptaan Nya di alam yang maha luas ini sia-sia. Semoga kita semua dapat mengambil manfaat sebanyak-banyaknya di kala merenung kebesaran alam ciptaan Allah yang maha hebat ini.

No comments:

Post a Comment