Friday, July 22, 2011

Keindahan Alam Ciptaan Allah

Kulihat di langit nan tinggi bintang-bintang bergemerlapan menghiasi langit malam ku. Diri ini kerdil dibandingkan kekuasaan Tuhan Yang Maha Esa yang menciptakan seluruh alam yang luas ini dari tujuh petala langit dan tujuh petala bumi serta yang berada di antara keduanya dan seluruh isi dunia ini. Maha Suci Allah yang menciptakan bumi ini yang terbentang luas dan langit sebagai atap tanpa bertiang, sesungguhnya ku tunduk akur dengan kekuasaanMu Ya Rabbi.

Ingatlah duhai insani, sesungguhnya Allah tidak menjadikan alam ini sia-sia. Setiap yang diciptakan mempunyai manfaat yang tertentu untuk kita semua yang masih lagi menghuni dunia yang sementara ini sebelum dijemput kembali kehadrat Nya. Oleh itu, marilah kita sama-sama bertafakur sejenak memikirkan kehebatan ciptaan Allah Yang Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sesungguhnya segala ciptaan Allah cukup indah dan tiada taranya. Hanya milikNya jualah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Kita hanyalah makhluk Allah yang kerdil dari sekalian ciptaan Allah yang lain. Namun ingatlah kita adalah sebaik-baik ciptaan yang diberi amanah untuk mentadbir dunia ini sesuai seperti apa yang diperintahkan olehNya. Oleh itu, tunaikan lah amanah ini dengan sebaiknya sementara diri ini masih lagi dihidupkan untuk menghirup udara dunia yang fana ini.

Ingatlah sesungguhnya dunia ini adalah sementara sifatnya. Alam yang kekal abadi adalah di alam akhirat sana. Oleh itu, gunakanlah kesempatan hidup di dunia ini dengan memperbanyakkan amal soleh moga-moga diri kita tergolong di kalangan mereka yang memperoleh kejayaan hidup di negeri akhirat yang kekal abadi buat selama-lamanya.

No comments:

Post a Comment